VODE

Mrežnica – zelena ljepotica

Rijeka Mrežnica široj je javnosti poznata kao jedna do tzv. četiri “karlovačke rijeke”. Iako je dužinom svojeg toka (64 km) znatno kraća do Dobre, Korane i Kupe mnogi će poznavatelji rijeka u Hrvatskoj reći kako Mrežnica zaslužuje posebno mjesto među rijekama hrvatskog krša.

Više….

Dobra – divlja ljepotica

Rijeka Dobra je po veličini druga rijeka u Gorskom kotaru. To je ponornica koja izvire iz dva izvora: kod Bukova vrha i kod Skrada. Rijeka se počinje razvijati i širiti istočno od Skrada, a kod Vrbovskog joj se pridružuje Kamačnik.

Više….

Korana

Rijeka Korana izvire kod Plitvičkih jezera (nacionalni park). Njena dužina iznosi 134,2 km, a ulijeva se u rijeku Kupu kod Karlovca. Pripada crnomorskom slivu i nije plovna. Na mnogim dijelovima Korana protiče kroz slikovite, krečnjačke kanjone visoke stotinjak i više metara. Ovi kanjoni obrasli su bukovom šumom ili su ogoljeli. U gornjem toku nalaze se slikovite pećine.

Više….

Kupa – čudesna rijeka

U srcu Gorskog Kotara, usred Nacionalnog parka Risnjak stvoreno je, tko zna kako, jedno omanje jezerce. Jezero je dugačko 200, a široko oko 30 metara i neobične je tirkizno zeleno-plave boje. Ovo jezerce predstavlja jednu od neriješenih zagonetki prirode i jedno je od najprostranijih i najdubljih hrvatskih izvora.

Više….