KUPA – čudesna rijeka

U srcu Gorskog Kotara, usred Nacionalnog parka Risnjak stvoreno je, tko zna kako, jedno omanje jezerce. Jezero je dugačko 200, a široko oko 30 metara i neobične je tirkizno zeleno-plave boje. Ovo jezerce predstavlja jednu od neriješenih zagonetki prirode i jedno je od najprostranijih i najdubljih hrvatskih izvora.

Iz tog jedinstvenog jezerca na svoj put kreće rijeka Kupa, planinska ljepotica zelene boje. Do te planinske oaze dolazi se stazom iz sela Razloge ili iz sela Hrvatsko u Kupskoj dolini. Izvorski dio Kupe, u dužini od 7 km, protječe kroz Nacionalni park Risnjak. To područje nazvano je “čudesnom dolinom leptira” zbog velikog broja raznih vrsta leptira koji ovom području daju dodatnu ljepotu.

Kupa nastavlja svoj put i stvara prostranu Kupsku dolinu u kojoj su mjesto pod suncem pronašli i ljudi prije mnogo, mnogo godina. Razbacana pitoreskna sela i njihovi ljubazni stanovnici pružaju gostoprimstvo ljubiteljima prirode i ove ćudljive rijeke. Rijeka i njena dolina dobro su poznate ribičima, kanuistima i rafterima. Rafting postaje veliki izazov u proljetnim i jesenskim mjesecima kad je nabujala Kupa divlja i razuzdana.

Brza rijeka u tim mjesecima, doduše, ne dozvoljava da se u potpunosti uživa u toj nedirnutoj prirodi, prekrasnim krajolicima i šumom koja se nadvila nad korito. Ali, sve se to može nadoknaditi ljeti kad je vodostaj nizak i rijeka puno mirnija. Opušteni, u čamcima s vodičem, možete se u potpuno prepustiti čarima ove kristalno čiste rijeke i osvježiti u njenim vodama u vrućim ljetnim mjesecima.

U daljnjem toku, u opčini Žakanje, Kupa se pretvara u mirniju rijeku i pokazuje svoje drugo lice. Na području od Stankovaca do Kamanja možete uživati u novim prirodnim fenomenima, dvanaest prekrasnih slapova. Na tim slapovima davno su sagrađene mlinice, a do danas ih se sačuvalo nekoliko i predstavljaju svojevrsnu atrakciju.

Uređeno je šest slapova (Sračak, Pravutina, Mišinci, Bubnjarci, Mala Paka i Jurovo) gdje je moguće doći na piknik i loviti nekoliko vrsta ribe kojima rijeka obiluje. Na ovom dijelu Kupa dozvoljava da se u njoj uživa i kupajući se ispod slapova, pa su uređena kupališta u Pravutini, Jurovu i Bubnjarcima.

Slijedi dio Kupe koji je posebno interesantan ribičima i izletnicima, a to je Kupa kod Ozlja. Ozalj je gradić izletničkog karaktera zbog svog brežuljkastog i nizinskog reljefa, a Kupa tu igra veliku ulogu. U Ozlju je na Kupi izgrađena i jedna od prvih hidrocentrala u Hrvatskoj koja je danas kulturni spomenik. Kupa se ovdje izmjenjuje iz mirne vode u brzicu sa slapovima.

Iznimno je bogata ribom pa se često može vidjeti osamljene sportske ribiče koji su se sjedinili s ovom rijekom i u potpunosti uživaju u njoj. Uređeno je i kupalište s mogućnošću iznajmljivanja kanua kako bi se pobliže upoznala ova prekrasna rijeka.

Ova izvanredna ljepotica duga je 296 kilometara i svoj put završava u Sisku gdje se spaja s drugom rijekom – Savom.