Podust

PODUST (Chondrostoma nasus)

Podust je poznata riba, a zovu ga još i skobalj, škobalja, tintaš, jatnik, šljivar, rijaš, i štupser. Naraste od 25 do 50 cm, a može biti težak do kilogram i po. Leđa su mu tamnozetena, bokovi i trbuh srebrnastobijeli, perajice crvenkaste, a one na hrptu sivkaste. Tijelo mu je izduženo i vitko, obloženo pravilnim redovima ljusaka. Prepoznat ćemo ga po ustima koja su smještena ispod izdužene njuške. Usne su mu rožante i oštre jer njima struže biljnu hranu i alge s kamenja na dnu rijeke. Unutrašnja prevlaka trbušne stijenke presvučena mu je crnom opnom pa ga zato i zovu tintaš. Vrlo je osjetljiv i oprezan, te se kreće u jatima. Za niskih vodostaja i ljeti drži se uz vodenu struju, a kada se vode zamute i podignu, prilazi k obali u pliće zaljeve i pješčane limane te se kreće uz poloje i plića napajalište. Drži se obično srednjih tokova i visinskih voda, posebno u području mladice, kojoj je i glavna hrana.
Odlično se prilagođuje životu i u hladnijim vodama, a osjetljiv je na zagađenje vode pa se u takvom slučaju brzo povlači. Jata podusta imaju svoja migraciona kretanja zbog mrijesta ili bolje prehrane. Ta kretanja mogu biti uzvodno i nizvodno, pa čak i iz rijeke u rijeku.
Podust dosta brzo raste, naročito u prve tri godine. Nakon šest godina podust je dug oko 50 cm i težak više od kilograma. Sa tri godine je zreo za rasplod. Mrijesti se od ožujka do svibnja, već prema temperaturama vode i vremenskim uvjetima. Putuje u jatima na prikladna šljunkovita i plića mjesta. Tada mu boje tijela postaju intenzivnije. Ženka odlaže do 100 000 komada ikre, promjera oko 1,5 mm, na protočnoj vodi, a ikra se lijepi na šljunak na dnu rijeke. Kod nas podust živi u vodama Dunavskog sliva, međutim, njegovo se područje u Europi proteže od sjevernog dijela Francuske i Nizozemske kroz srednji dio Njemačke do srednjeg dijela bivšeg SSSR-a, te do obale Kaspijskog i Crnog mora. U sjevernoj Španjolskoj i južnoj Francuskoj živi i jugozapadni europski podust (Chondrostoma polylepis), a u području sjeverne Italije podust (Chondrostoma soeta) koji može narasti do 45 cm u dužinu.
Podust se lovi laganim ribičkim štapom ili teleskopom koji treba stalno držati u ruci jer je podust vrlo oprezna i plašljiva riba koja će izbaciti mamac iz usta čim joj se nešto učini sumnjivim. Zato najlon mora biti tanak, a udica mala. Umjesto čepa koristi se vrlo osjetljivo pero ili poseban plastični tanki plovak koji se dobro vidi i na kojem se može primijetiti i najmanji dodir ribe. Stavlja se malo olovo (samo ono najpotrebnije s obzirom na plovak) i predvez na desetak centimetara izmedu olova i udice. Ribolovac treba reagirati i na najmanje micanje štapa. Kao mamac najpouzdanija je kuglica kruha ili jednostavno malo zgnječen kruh kako ne bi odmah otpao s udice. Dobar mamac su i brašneni i mesni crvi, tanka crvena glista iz stajskog gnoja, te kuhani krumpir, žganci, ili komadići zgrušane krvi.
Meso podusta je ukusno, ali ima mnogo sitnih kostiju. Obično se prži malo jače na ulju ili masti, ali bolje ga je marinirati jer se lakše jede, a ništa se ne gubi na okusu i kvaliteti.