Lipljan

Lipljan (Thymallus thymallus)

Lipljan je više sličan bijeloj ribi nego salmonidu. Ima mala usta, veliku i grimiznu leđnu peraju. Na leđima ima male okrugle crne pjege, a po bokovima veće. Hrbat mu je zelenkastosiv, bokovi srebrnasto-žućkasti, a trbuh bijel. Naraste kilogram do kilogram i po težine i četrdesetak centimetara dužine. Živi u srednjoj i sjevernoj Europi. Na jugu se može naći do naše zemlje i Francuske, a na sjeveru dopire daleko sve do Laponije i Murmanska. Živi u bistrim vodama plićeg dna, šljunkovitog i ilovastog te ondje gdje se vodeni tok izmjenjuje bržom strujom i tišim mjestima.Ne voli ni pretopli ni prehladnu vodu i ne ide tako uzvodno kao pastrva, a zalazi nizvodno i u zonu mrene. U nas ga ima u Kupi, Slušnici, a nasađen je i kod Gojaka na Dobri.
Hrani se ličinkama, pužićima, sitnim vodenim životinjicama i mušicama.
Ljipljan se lovi umjetnim mušicama, obično onim manjima i sitnijima. Koriste se obično mušice veličine 12 do 16, a iznimno 17 i 18. Kada je oblačno i tmurno ili zimi, lovi se većim mušicama (12-10). Sezona ribolova na lipljana počinje u svibnju. Ljeti ide na mušicu samo rano ujutro ili predveče, a i za tmurnog vremena ili lagane kiše.
Obično se u bistrim vodama lipljan može vidjeti kako kreće prema mušici i ribolovac mora na vrijeme zategnuti uzicu.
U svibnju se koriste Horrock’s fly, Hardy’s Favourite te prema situaciji na samoj vodi, treba vidjeti koje mušice lete oko vode pa pokušati s najsličnijima. U svibnju se mušice roje, lete oko vode i padaju u nju, pa to riba koristi. Tu su i kozarica, zlatovka, crni mrav i brljak bez krila. Ipak je glavna sezona jesen, ali se onda koriste i druge mušice.
Kad se lipljan uhvati, vrlo je borben, pobjeći će u najjaču struju ili skakati iz vode. često se veći lipljan zaleti i na manji žuti leptir (“meps” broj 2 ili 3). Svoje kretanje prema površini lipljan ne određuje prema suncu nego prema tlaku barometra. Najpovoljniji mu je tlak 755 mm; ako je niži, ide prema dnu, a ako je viši, prema površini. Pri temperaturi od 6°C lipljan prestaje uzimati hranu, a pri temperaturi od 12°C i ako je voda toplija, postaje trom zbog nedostatka kisika u vodi.
Lipljan je spolno zreo od treće godine života, a mrijesti se od ožujka do svibnja, što ovisi o temperaturi vode i vremenskoj situaciji. Lipljan putuje uzvodno tražeći mjesto za mrijest. To su obično mirnija i plića mjesta u potoku ili rijeci. Ženka, već prema starosti, odlaže do 12 000 komada ikre. Osim starosti ženke na plodnost ribe utječu i drugi ekološki faktori u rijekama. Ikra je u prosjeku veličine od 2.5 do 3.5 mm i žute je boje. Inkubacijski period oplođene ikre traje od 45 do 60 dana.
Lipljan je osjetljiva riba, ali izvrstan plivač i po najvećoj struji. Zagađivanjem gornjih tokova voda polagano nestaje i treba paziti da se ova lijepa i plemenita riba sačuva, a to je jedino moguće čuvanjem čistoće vode i stalnim poribljavanjem.